Eric Corton met solovoorstelling 'Pa' de theaters in
Acteur, presentator en schrijver Eric Corton speelt vanaf januari 2026 de solovoorstelling Pa. Dat maakt productiehuis Solo Stories vandaag bekend, die met de voorstelling haar 10-jarig jubileum viert. In 2018 speelde Corton 110 keer de Solo Storiesmonoloog Ma, naar het boek van Hugo Borst, een portret van zijn dementerende moeder. Nu slaat het team van Ma opnieuw de handen ineen om met Pa een theatervoorstelling te maken die een kijkje geeft in het hoofd van iemand met dementie en met diens omgeving.
In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Inmiddels hebben 310.000 mensen dementie; de verwachting is dat dit aantal in 2050 gestegen is tot ruim 610.000. Pa is van januari tot en met juni 2026 88 keer te zien in de Nederlandse theaters. Ook in Theater Koningshof! De kaartverkoop is op vrijdagochtend 25 april van start gegaan.
Eric Corton: “Na de tour van Ma en het overlijden van mijn vader in 2022 heeft dementie me eigenlijk nooit meer losgelaten. Ik ben in de ouderenzorg gaan werken en zit sindsdien nog dichter op de huid van mensen met dementie. Mensen met ieder een eigen verhaal en levensloop, waarop ze door deze keiharde ziekte de grip hebben verloren. Ik ben er duidelijk nog niet klaar mee en zal me met alles wat ik heb in deze bijzondere voorstelling storten. Een voorstelling die vooral voelt als een ode aan de fantasie en het leven.”
Regisseur Benno Hoogveld: “Voor ons jubileumjaar hebben we ons afgevraagd welke voorstelling vermoedelijk de meeste impact heeft gemaakt. Dat moet Ma zijn geweest, die Eric zo veel gespeeld heeft en waar pers en publiek zo enthousiast over waren. We kregen van theaterbezoekers, vaak naasten van mensen met dementie en mantelzorgers, terug dat ze zich zo gesteund en gezien voelden. Zeker nu Eric en ik onze vaders hebben verloren aan deze verdrietige ziekte, en scriptschrijver Marc net zijn buurvrouw voor wie hij mantelzorger was, voelen we de behoefte onze ervaringen te delen in een nieuwe voorstelling. Alzheimer maakt van mensen patiënten, het is vaak moeilijk om de mens achter de ziekte te blijven zien. In Pa geven we juist ruimte aan de mens die er was en nog steeds is, ondanks de dementie.”