Ontmoet de koorleden van de Matthäus Passion Maassluis
Wil jij meer weten over de zangers die de Matthäus Passion op 31 maart 2023 ten gehore zullen brengen in de Groote Kerk in Maassluis? Op deze pagina delen we regelmatig nieuwe interviews! Klik op een naam om meer over de zanger of zangeres te weten te komen.
Thea van Baalen - Alt
Wie ben je en welke stempartij zing je in het koor?
Ik ben Thea van Baalen, geboren en getogen in Maassluis. Ik ben sinds korte tijd gestopt met werken en heb nu meer tijd voor dingen waar ik eerder niet aan toe kwam.
Ik zing de altpartij in het koor. Ik vind het heerlijk. De liefde voor het zingen komt van mijn moeder. Ik kom uit een groot gezin en wij zongen graag en veel met elkaar. Als jong meisje vond ik het altijd al heerlijk om de tweede stem te zingen.
Waarom heb je gekozen voor deelname aan dit project?
Zo’n twintig jaar geleden was er een soortgelijk projectkoor in Rotterdam, waar ik graag aan mee wilde doen. Ik heb toen wel de muziek gekocht, maar nooit meegedaan; ik had helemaal geen koorervaring. De partituur heb ik wel altijd bewaard. Toen ik in de oproep in de Schakel las dat koorervaring niet noodzakelijk was, dacht ik meteen: nu ga ik meedoen!
De repetities zijn nu anderhalve maand bezig. Hoe bevalt het je?
Het is genieten. Samen oefenen, samen zingen, langzaam maar zeker de muziek steeds beter leren kennen en onder de knie krijgen. Het is heel inspirerend om met elkaar aan zo’n mooi project te werken. Zoveel aardige en gemotiveerde mensen bij elkaar!
Bij de repetities wordt vaak gewezen op thuisstudie. Doe je dat en helpt jou dat?
Zeker. Zonder oefenen zou ik het niet kunnen. Het is best pittig hoor. De melodie eigen maken, de woorden eronder kunnen zingen. In het begin voelt het allemaal chaotisch, maar als het dan later lukt om het te zingen, ga je de muziek steeds beter begrijpen en doorvoelen.
Ik oefen elke dag met veel plezier, meestal direct na het avondeten. Als ik ’s avonds weg moet, probeer ik op een ander moment van de dag te oefenen.
De organisatie van MP wordt gedaan door vooral vrijwilligers. Heb je nog tips of suggesties voor verbeteringen voor hen?
Geen tips, wel complimenten voor de organisatie!
De uitvoering is eind maart volgend jaar. Kijk je ernaar uit?
Heel erg. Ik verheug me er nu al op.
Frans Baars - Tenor
Wie ben je en welke stempartij zing je in het koor?
Ik ben Frans Baars en heb samen met mijn vrouw Jacqueline 40 jaar een keurslagerij gehad in Maassluis. In het koor ben ik tenor en Jacqueline alt.
Waarom heb je gekozen voor deelname aan dit project?
Het leek ons altijd al mooi om dit samen een keer te doen, maar "geen tijd" natuurlijk. Nu kan het wél en dan ook nog in Maassluis!
De repetities zijn nu anderhalve maand bezig. Hoe bevalt het je?
Heel lang geleden heb ik de Matthaus Passion bezocht in Den Haag en dat was wel heel mooi, maar wat duurde het lang zeg! Ik denk dat meedoen gewoon veel mooier is. Ik ga nu al graag naar de repetities.
Bij de repetities wordt vaak gewezen op thuisstudie. Doe je dat en helpt jou dat?
Ja, "thuisstudie". Ik ben niet zo handig met de laptop, maar heb het nu gevonden en merk dat het toch wel nuttig is.
De organisatie van MP wordt gedaan door vooral vrijwilligers. Heb je nog tips of suggesties voor verbeteringen voor hen?
De repetities waren eerst even wennen hoor, even doorhebben hoe het allemaal werkt in dat boek, maar nu heb ik door hoe het allemaal gaat met koor 1 en 2 enzo. Ik kan het wel vinden en volgen.
De sfeer in het koor is heel goed en de dirigent is ook goed en duidelijk. Ook het inzingen en de ademhalingsoefeningen zijn nuttig en leerzaam.
De uitvoering is eind maart volgend jaar. Kijk je ernaar uit?
Ja, het wordt vast heel mooi in de Grote Kerk met dat orgel, solisten en orkest. Het zal geweldig zijn om daar tussen te staan.
Erik Ammerlaan - Bas
Wie ben je en welke stempartij zing je in het koor?
Ik ben Erik Ammerlaan, 31 jaar oud en ik zing de baspartij in koor 1 van de Matthaus Passion. Ik woon nu een aantal jaren in Maassluis, maar ik ben van oorsprong een Rozenburger.
Waarom heb je gekozen voor deelname aan dit project?
Ik vind zingen sowieso heel erg leuk, toen ik 20 jaar was ben ik lid geworden van een koor, popkoor Given in Rozenburg, daar ben ik 11 jaar lid van geweest. We hadden heel veel optredens en veel uitvoeringen gedaan, dat wast ontzettend leuk. Dit is wel iets heel anders dan een popkoor, een klassiek repertoire, maar ook dat vind ik erg leuk door de technische uitdagingen die ik daarin heb.
Het is heel anders, met een popkoor heb je met ritme te maken en gebruik je je stem heel anders dan in dit door. In de Grote Kerk is een gelegenheidskoor, waar ik ook weleens in zing. Leo den Broeder is daar dirigent van dus zodoende kende ik hem ook al en omdat hij dit ging dirigeren, leek het me extra leuk.
De repetities zijn nu anderhalve maand bezig. Hoe bevalt het jou?
Goed, het klonk al vrij snel goed, waarschijnlijk ook door oefenen door de mensen thuis. Door de aanwijzingen van de dirigent ga je echt muziek maken met elkaar en dat is leuk.
Bij de repetities wordt vaak gewezen op thuisstudie, doe je dat en helpt het jou?
Ik probeer wel te oefenen, de ene keer meer dan de andere keer. Wat ik in elk geval wel probeer is dat je nog eens kijkt wat de tekst is, de uitspraak en ook hoe de tekst over de lettergrepen verdeeld want als je dat ook nog moet bekijken wordt het wat lastig. Ook probeer ik thuis bij de piano te oefenen.
De organisatie wordt gedaan door vooral vrijwilligers. Heb jij nog suggesties of zo voor hen?
Ik vind het vrij goed gaan, er was een warme ontvangst bij het begin. Waar ik aan moest denken is dat het misschien wel leuk is om te weten waar iedereen vandaan komt die meezingt. Er zullen wel Maassluizers zijn, maar ook van buiten de plaats, ik hoorde ook uit Rozenburg en zelfs uit Oostvoorne, dus dat lijkt me wel leuk.
In maart is de uitvoering. Kijk je ernaar uit?
Ik vind het vooral leuk om dit in Maassluis te gaan opvoeren, in de Grote Kerk is het extra leuk, helemaal als je zelf meedoet en met een orkest erbij lijkt me erg leuk.
Chris Robbemond - Tenor
Wie ben je en welke stempartij zing je in het koor?
“Ik zing de zangpartij van de eerste tenor. Ik woon in Hendrik Ido Ambacht. Zo’n 25 jaar geleden begon ik met zingen in een koor in Dordrecht en daar heb ik zo’n vijftien tot twintig jaar gezongen. Ik ben er laat aan begonnen, daar heb ik best spijt van. Ik kende mensen bij het koor en die zeiden: ‘Kom eens een keer bij ons zingen.’ Zo is het gegaan.”
Waarom heb je gekozen voor deelname aan dit project?
“Ik ben uitgenodigd door (organisator) Gijs van Eijsden, dat is een vriend van mij. Bij het koor in Dordrecht heb ik een keer de Matthäus Passion gezongen. Daarom heeft hij mij overtuigd aan dit project mee te doen.
Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet direct stond te trappelen om mee te doen. Want ik ken een beetje de problematiek die komt kijken bij het op poten zetten van zo’n groot project met mensen die nog nooit de Matthäus Passion hebben gezongen. Dat is vrij ingewikkeld. Maar ik ben er wel enthousiast over! Daarom heb ik de tijd genomen om te bedenken of het mij nu lukt om mee te doen. Gijs bleef aan mij vragen om mee te doen en verzekerde mij dat het goed komt. Toen heb ik toch ja gezegd. Ik heb er absoluut geen spijt van.
De kracht van het Matthäus Project is dat het voor mij een soort verbindingsproject is geworden. Het gezamenlijk instuderen van dit muzikale meesterstuk door amateurs onder bezielende leiding van de dirigent, zorgt ervoor dat iedere vorm van vermoeidheid en wanhoop buiten de deur blijft. Dat zorgt voor verbinding onder de zangers. Ik vind ook dat de inspanning van alle deelnemers om dit tot een goed einde te brengen echt groot is.
Zingen in een koor is samen iets moois voortbrengen. Je moet het echt samen doen. Je bent vreemden onderling, je kent elkaar niet. De muziek, die verbindt. We werken aan hetzelfde doel. Als we dat straks voltooid hebben, is de muziek balsem voor de ziel.”
Hoe bevallen de repetities?
“Die bevallen mij goed! Ik was natuurlijk een tijdje gestopt en nu is het dus weer begonnen. Dan ben je het zo weer gewend, het brengt herinneringen naar boven. Het is een mooi proces. Niemand voelt zich meer dan een ander, dat is heel belangrijk. En nu hoor ik al positieve berichten over dit project, er wordt zelfs over gesproken dit nog eens te herhalen. Het is een geweldig idee om, met elkaar op deze manier, zo’n bijzonder mooi stuk te doen. Ik vind dat, juist in deze, individuele tijd, die verbinding erg belangrijk is. We zijn samen op deze wereld, we moeten het toch met elkaar doen.”
Bij de repetities wordt vaak gewezen op thuisstudie. Doe je dat en helpt jou dat?
“Dat helpt absoluut! Ik ben bijna genegen te zeggen dat het toch wel een verplichting is om thuis aan het studeren te gaan. Anders ga je het niet redden. Het is toch wel ingewikkelde muziek, regelmatig veranderd de snelheid en toonsoort. Zelf heb ik instudeercd’s. Die zet je op en dan hoor je de stem van je eigen partij. Die luister je af, en je zingt mee om te zorgen dat je in de goede toonsoort zit. Dan studeer je het in. Aan het einde hoor je alle partijen en zing je je eigen partij in.
Als je thuis niet studeert, dan krijg je het niet onder de knie. Ik probeer toch zeker twee keer in de week zo’n anderhalf/twee uur te studeren.”
De organisatie van MP wordt gedaan door vooral vrijwilligers. Heb je nog tips of suggesties voor verbeteringen voor hen?
“Je kunt niet buiten vrijwilligers om iets te regelen tegenwoordig. Je hebt ze echt ontzettend hard nodig. We moeten voorzichtig met die mensen omgaan, er zuinig op zijn. Door hen is dit mogelijk. Ik vind het belangrijk dat mensen blijven opstaan die dit soort dingen organiseren. Hopelijk blijft dat ook in de toekomst mogelijk.”
Kijk je uit naar de uitvoering?
“Ja absoluut. Ik ben nieuwsgierig naar de opstelling in de Groote Kerk. We bestaan natuurlijk uit twee koren die vraag en antwoord uitvoeren. Ik ben erg benieuwd.”
Irene Spaanderman – Alt
Wie ben je en welke stempartij zing je in het koor?
“Mijn naam is Irene Spaanderman en ik zing de alt-partij in het koor. Ik heb altijd alt gezongen, vanaf mijn achttiende al. Muziek loopt als een rode draad door mijn hele leven. Het zit in de familie. Ik kom uit een gezin met vier broers en twee zussen. Mijn moeder speelde vroeger orgel. We hadden een orgel en een piano in huis. We zongen altijd heel veel. Vooral op zondag, dan zaten we om de piano heen met elkaar te zingen. Dat was vroeger toch anders. We hadden geen tv en zongen daarom veel of speelden spelletjes.
Ook mijn broers en zussen waren muzikaal. Mijn zusjes speelden ook orgel, mijn broer speelde piano en mijn andere broer de ukelele. Mijn zusje en ik speelden gitaar en ik kreeg pianoles en had vroeger blokfluitles op school. Ik ben toen ook op een drumband gegaan, speelde daar het piccolootje. Mijn broer heeft een keer een koor opgericht, dat nog steeds bestaat. Met die broer speel ik nog steeds piano als we bij elkaar zijn.
Zelf heb ik drie dochters. Mijn jongste dochter heeft vroeger pianoles gehad maar is toen gestopt. Twee jaar geleden heeft zij een piano gekocht en neemt ze weer pianoles. Ik wilde mijn piano echt nog niet wegdoen!”
Waarom heb je gekozen voor deelname aan dit project?
“Ik kom van een christelijke achtergrond en de Matthäus Passion gaat natuurlijk over het lijdensverhaal. Ik heb het een paar keer gehoord in een concertzaal. Zelf heb ik een paar keer de Johannes Passion mogen zingen. Als je eenmaal een oratorium hebt gezongen, dan wil je ook een keer de Matthäus Passion uitvoeren. Gijs van Eijsden (één van de organisatoren) is mijn buurman. Toen hij me vertelde dat hij met dit project wilde starten, zei ik hem: ‘Dan heb je alvast je eerste koorlid’.”
Hoe bevallen de repetities?
“Het is heel leuk. Zaterdag 7 januari hebben we weer een gezamenlijke repetitie gehad met de twee koren. Het ging al een stuk beter dan de eerste keer! Ik zing mee met koor 2, we repeteren in Honselersdijk. Het is heel gezellig, de sfeer is goed. En er wordt hard gewerkt! Per week gaat het beter. Dat zie je dan ook aan de uitdrukking van Leo, de dirigent. Ik vind het knap hoe hij de Matthäus Passion neerzet.”
Bij de repetities wordt vaak gewezen op thuisstudie. Doe je dat en help jou dat?
“Dat helpt zeker. Je kunt niet zonder de repetities, maar ook niet zonder thuisstudie. Je wil gewoon een mooi concert neerzetten en daar moet je goed je best voor doen. Sinds ik met dit project ben gestart, ben ik er bijna iedere dag mee bezig. Toch nog even een stuk luisteren of een moeilijk stuk instuderen. Het mooiste is natuurlijk als je het stuk bijna uit je hoofd kunt zingen. Dan kun je goed op de dirigent letten.
Het leuke van dit project is dat je van het begin af aan wordt meegenomen in de Matthäus Passion. Het fijne is dat je dan alleen met zingen bezig bent. Even geen zorgen, gewoon zingen.”
De organisatie van MP wordt gedaan door vooral vrijwilligers. Heb je nog tips of suggesties voor verbeteringen voor hen?
“Ze doen het fantastisch! Ook de mails die je krijgt om op de hoogte te blijven. Mijn complimenten!”
Kijk je uit naar de uitvoering?
“Natuurlijk! Het zal best mooi worden. Er zijn volgens mij al veel kaarten verkocht. Mijn dochters en broer komen ook naar het concert. En de Groote Kerk is natuurlijk een prachtige kerk. Het zal vast heel indrukwekkend worden met de twee koren, het orkest en het kinderkoor.”